Nasi ayam madu
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 2 cawan beras
- 1/4 bawang besar
- 2 sudu mentega
- sehelai daun pandan
- 2 kiub ayam
- madu
- kicap pekat
- 1/2 ekor ayam
- 1 sup bunjut adabi
- sos tiram
- 1/2 sudu serbuk lada putih
- 1/2 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- [hiasan]
- daun bawang
- daun sup
- bawang goreng
- daun salad/timun
Cara-cara
- Bersih ayam. Potong ikut suka
- Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
- Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
- Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
- Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
- Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi
Ayam penyet black paper simple
Bahan-bahan ( 2 org )
- Untuk Bahan Ayam:
- 1) 2 whole leg old chicken ( ayam biasa pun boley tapi old chicken lagi best bagi eika. >_<)
- 2) bwg putih 5 ulas - *
- 3) bwg besar/bwg merah 1 biji - *
- 4) ketumbar 1 sudu besar - *
- 5) serbuk kunyit 1 sudu kecil
- 6) serbuk black paper/ sos black paper sedikit - ikut suka nak byk maner. kalau tak ada ney pun tak apa taw.
- 7) garam 1 sudu kecil
- Untuk sambal :
- 1) cili padi merah 5 btg, cili padi hijau 5 btg, lada merah 2 btg
- 2) ikan bilis segenggam kecil- ikut suka, saya suka letak lebih lagi best.
- 3) 2 cm belacan
- 4) 2 biji tomato- dipotong 4
- 5) 2 biji bwg putih, 1/2 biji bwg merah- dihiris
Cara-cara
- Cara-cara Perap Ayam:
- a) kisar bahan yang bertanda *
- b) sambil kisar bahan boley la rebus ayam pencen tadi 5- 10 min, jgn lelama nty lembut sgt tak sedap plak.
- c) campur semua bahan diatas dalam mangkuk, garam lau nak letak lebih pun takper, ikut selera. dan perap selama 1/2 jam
- d) dah boleh goreng!! dgn api yg sederhana yew.!
- Cara Buat Sambal :
- a) Goreng ikan bilis, lepas tue goreng belacan dan ketepikan.
- b) goreng cili padi, lada merah, tomato, kesemua bawang dalam satu kuali yg sama macam goreng sayur tue.
- c) tumbuk semua bahan yg dah di goreng. dan lepas tumbuk panaskan dalam kuali, letak garam, ajinamoto, gula satu sudu besar bagi rasa pedas2 manis.
- note: hidangkan ayam penyet black paper , sambal, tempe goreng, tauhu goreng,kacang panjang, ulam tenggek burung bersama dalam satu pinggan. hidangkan bersama sup kosong dan nasi panas. Nikmatinya!!!